Όλα τα παράδοξα μαζεμένα στην αγορά ενέργειας στη χώρα μας. Φτιάχνουμε συνεχώς καινούρια φωτοβολταϊκά, αφού το κράτος συνεχίζει να αδειοδοτεί, το ρεύμα παραμένει πανάκριβο, ενώ τις ώρες παραγωγής πετάμε κυριολεκτικά το ρεύμα, αφού δεν έχουμε συστήματα αποθήκευσης και προκειμένου να γλιτώσουμε το black out, κατεβάζουμε διακόπτες στα φωτοβολταϊκά, με εντολή ΔΕΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ. Πέρυσι οι αποκοπές ήταν στο 3%, φέτος στο 12-15% , του χρόνου 30% και το 2027 θα αγγίζει το 40%.
Θα ήταν για γέλια, εάν δεν μας κόστιζε τόσο ακριβά το ρεύμα και στους καταναλωτές, αλλά και στους ιδιοκτήτες των φωτοβολταϊκών που μετρούν απώλειες εσόδων. Ενδεικτικό του προβλήματος με την ενέργεια στη χώρα μας, που είναι σύνθετο και πολύ ζημιογόνο για τους καταναλωτές, είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή «Γνώση δια λόγου» με τον Ενεργειακό Επιθεωρητή και μηχανολόγο μηχανικό Μιχάλη Χριστοδουλίδη, με τις παρεμβάσεις του Πέτρου Τσικούρα Οργανωτικού Γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών παραγωγής ενέργειας και Ιωάννη Κουκούτση προέδρου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Θεσσαλίας.
Αυτή τη στιγμή έχουμε υπερκαλύψει τον στόχο του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα για τα επόμενα χρόνια, τα εγκατεστημένα πάρκα είναι πολλά περισσότερα από αυτά που ενδείκνυνται. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που ενώ έχουμε πάρκα δεν έχουμε μπαταρίες, σύστημα αποθήκευσης.
Η καμπύλη παραγωγής, είναι ότι πιο τρελό υπάρχει, στο pic της παραγωγής γίνεται η αποκοπή. Ενώ το ρεύμα το βράδυ , που χρησιμοποιούμε φυσικό αέριο, ή λιγνιτικές μονάδες είναι πανάκριβο. Το 50% της ενέργειας πετιέται στο κάλαθο των αχρήστων.
Ποιοι κερδίζουν. Υπάρχουν σύμφωνα με τους κυρίους Χριστοδουλίδης, Κουκούτση και Τσικούρα 5 παίκτες στην αγορά ενέργειας, 5 καθετοποιημένοι παραγωγοί που ρυθμίζουν τις τιμές και ελέγχουν το σύστημα.
Όσο το 90% της ενέργειας είναι εκτεθειμένο στις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις και εφαρμόζεται το σημερινό μοντέλο τιμολόγησης η κατάσταση θα επιδεινώνεται .
Το πρόβλημα είναι αμοιγώς πολιτικό. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει περεταίρω αδειοδότηση φωτοβολταϊκών , και να επιτρέψει την δημιουργία μπαταριών, συστήματος αποθήκευσης.
Εάν θέλουμε να δούμε φθηνο ρεύμα ένας τρόπος υπάρχει, αλλαγή του target model και αξιοποίηση υδρογονανθράκων .
Στη Βόρεια Γερμανία ένα φωτοβολταϊκό πάνελ 1 KWH παράγει 600 kwh, στη Λαμία ένα πάνελ 1 KWH παράγει 1800 KWH. Άνετα θα μπορούσε να παίρνει ο αγρότης ένα λεπτό την κιλοβατώρα, ενώ πληρώνει 12 λεπτά και ο οικιακός καταναλωτής 15. Το 15 σε σχέση με το 1 είναι 1500%… Απόρροια του αποτυχημένου συστήματος. Το ίδιο αποτυχημένη ήταν και η πρακτική με τα χρωματιστά τιμολόγια. Σε κάθε περίπτωση αυτό που συμφέρει λέει ο κ.Χριστοδουλίδης, είναι το μπλε σταθερό τιμολόγιο με κλειδωμένη τιμή.